Інжир: поради щодо посадки та догляду за саджанцями інжиру

Інжир відомий людині з давніх часів і культивується понад п'ять тисяч років.

Це дерево-довгожитель та за сприятливих умов може рости і плодоносити понад два століття.

Соковиті плоди мають відмінний смак та високо цінуються гурманами.

Інжир відомий, також, як смоковниця, смоква, фіга, фігове дерево, винна та смирнська ягода.

Плоди цього дерева дуже корисні, містять вітаміни та мікроелементи.

Раніше фігове дерево можна було вирощувати тільки в південних країнах, але з появою самоплідних і морозостійких сортів, Ви зможете виростити цю рослину у себе на ділянці.

Для цього знадобиться придбати гарний посадковий матеріал, вивчити агротехніку вирощування, посадити інжир та забезпечити грамотний догляд.

У нашій статті Ви зможете ознайомитися з правилами посадки та догляду за інжиром.

Посадка

Інжир віддає перевагу теплому, вологому середовищу і не переносить холоду.

Він найкраще росте при температурі від 20 до 30 ℃ та може постраждати при холоді нижче 16 ℃.

Любить вологе довкілля, а тривала нестача води призводить до уповільнення зростання.

Ґрунт повинен бути злегка вологим, але вода не повинна застоюватися.

Не забувайте, що інжир – це тропічна рослина, тому місце для інжиру потрібно вибирати дуже сонячне, захищене від вітрів та протягів.

Можна посадити його біля будинку, огорожі чи інших будівель, але обов'язково з південного боку.

Ґрунтові води, якщо вони є на ділянці, повинні пролягати на глибині щонайменше 2,5-3,0 м.

Уважно вибирайте ґрунт для посадки фігового дерева.

Інжир любить родючі поживні ґрунти з додаванням органічних підживлень.

Фігове дерево добре росте та розвивається в обмеженому просторі.

Тому при посадці інжиру у відкритий ґрунт, слід забезпечити його дренажем.

Доведеться обмежити кореневу систему цеглою, шифером, або помістити щільну плівку по периметру посадкової ями.

У таких умовах рослина почуватиметься комфортно і буде повноцінно розвиватися.

Якщо цього не зробити, коріння інжиру сильно розростатиметься і рослина зупиниться у рості.

Полив

Після посадки саджанці необхідно поливати часто та рясно, особливо у літній період.

Для поливу однієї рослини витрачається до 10 л води.

Поки у молодих саджанців інжиру розвивається та формується коренева система, полив відбувається кожні 7-10 днів.

Підрослі, зміцнілі рослини на другий рік поливають рідше, але збільшують кількість води до 12 л на одну рослину.

Особливо важливо приділяти увагу вологості ґрунту навколо інжиру у посушливі періоди року, коли формуються та визрівають плоди.

Якщо вологи буде недостатньо, плоди можуть втратити свої смакові якості та навіть опасти.

Також, ґрунт навколо рослини необхідно розпушувати і прополювати від бур'янів.

Підживлення

Для хорошого розвитку рослини та для якісного плодоношення використовуються різні види підживлення.

Напочатку весни, коли саджанець інжиру йде в ріст і нарощує листя, бажані підживлення азотовмісними добривами.

Перед формуванням плодових зав'язей ближче до середини літа вносяться фосфатні добрива.

Надалі наголошується на визріванні деревини інжиру.

Тому азотовмісні добрива виключаються і замість них вносяться добрива з високим вмістом калію.

Слід пам'ятати, що ніжне коріння інжиру можна легко обпалити, тому добрива вносяться після рясного поливу рослини.

Добриво додайте ввечері в сонячний день, щоб допомогти його засвоєнню.

Зменшіть кількість добрив узимку, тому що при низьких температурах зростання рослини сповільнюється.

Обрізка

Крону потрібно проріджувати, щоб плоди добре освітлювалися сонцем та визрівали.

Без своєчасної обрізки основні гілки інжиру будуть швидко зростати, але пазушні бруньки не зможуть проростати бічними гілками через тривалий стриманий стан, що значно знижує декоративну цінність, так як у рослини, по суті, буде тільки одне високе основне стебло.

Тому інжир потрібно вчасно прищипувати, тобто зрізати верхівкові бруньки інжиру, коли рослина виросте приблизно до 60 см заввишки.

Після цього пазушні бруньки швидко проростуть, а 3-4 бічні гілки у різних напрямках можна буде зберегти та культивувати як бічні головні гілки рослини.

Інші надлишкові пазушні бруньки слід обрізати.

Коли через 1-2 роки рослина виросте до 80 см у висоту, її необхідно знову прищипнути та зрізати дрібні бруньки на верхівці всіх гілок, при цьому довжина бічних гілок не повинна перевищувати 60 см.

На кожній бічній гілці рослини також можна зберегти 3-4 невеликі гілочки, тоді форма рослини стане круглою і виглядатиме краще, коли вони виростуть.

У міру того, як дерево випускає багато гілок, погіршується вентиляція повітря та світлопроникність, тому обрізка дуже важлива.

Підготовка інжиру до зими

Восени, після листопада, наприкінці жовтня – напочатку листопада, кущі інжиру можна починати поступово та обережно пригинати до землі, намагаючись не обламати гілки.

Потім зв'яжіть їх і присипте землею, сухим листям та іншими рослинними залишками.

З настанням заморозків, накрийте двома шарами чорного спанбонда, мішковиною чи наметовою тканиною.

Дуже важливо використовувати дихаючи матеріали, щоб рослина не випрівала.

Деякі садівники споруджують над кущами інжиру невисоке каркасне укриття з поліетилену, але це – за бажанням.

Весною, з настанням плюсових температур, укриття поступово можна знімати.

Повністю його забирають, коли встановиться стабільна тепла погода без загрози поворотних заморозків.

У нашому розпліднику "Біосад" Ви зможете замовити якісні саджанці найпопулярніших сортів інжиру.

Адже наші сорти чудово ростуть і плодоносять у всіх регіонах України, тому Ви зможете виростити у себе на ділянці таку чудову рослину.

Дотримуючись наших рекомендацій, Ви зможете насолоджуватися смаком і користю інжиру довгі роки!

 

або

Зареєструйтесь, щоб мати доступ до всіх переваг шопінгу з Biosad

  • Доступ до Особистого кабінету
  • Отримання % від вартості замовлення на особистий бонусний рахунок
  • Можливість повної або часткової оплати замовлення бонусами
  • Інформація про наявність товару або зміни ціни на товар
  • Інформування про чинні акції та знижки
  • Можливість створення власного «Списку бажань»
  • Можливість збереження адреси та способу доставки
  • Доступ до всіх своїх замовлень